torsdag 5. mai 2011

Karlsbroen

29. mars til 02. April var klassen i Praha. Her var det mye å se og oppleve, og alt var helt annerledes enn Norge. Jeg tenkte jeg ville skrive om Karlsbroen.


Broen var veldig fin. Vi hadde guidet tur den 30.03, og da gikk vi over broa og så for det meste på alle de fine skulpturene. Etterpå gikk vi alene over den igjen, og denne gangen så vi mer på alt det folk solgte. Det var mange tegnere og malere på rad som tegnet karikatur tegninger av deg, men også mange som malte og tegnet fine ordentlige tegninger. Pernille og jeg ble tegnet karikatur av. Det var veldig morsomt, og veldig billig.



Karlsbroen er en bro over elven Moldau i Praha, og ble påbegynt i 1357. Broen er bygget av bøhmisk sandstein og det sies at Karl IV ga ordre til bøndene rundt Praha om å levere ferske egg som så ble blandet i mørtelen for å gjøre konstruksjonen sterkere. På slutten av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet fikk broen dagens utseende da det ble satt ut barokkstatuer på pilarene. Under den store flommen i1774 ble fire pilarer ødelagt og selv om brospennene ikke falt ned, ble trafikken over broen begrenset i en periode.Også senere flommer tok hardt på broen, særlig 5. september 1890 hvor drivved og materialer og lignende tettet løpene mellom brospennene og demmet opp vannet. Det sterke presset førte til at to pilarer brøt sammen og andre fikk store skader. Ved en pilar falt to statuer, av Ignatius av Loyola og Frans Xavier falt i elven. Etter dette ble broen stengt i to år for reparasjon. Broen kom seg ganske uskadd gjennom den store flommen i 2002. Etter denne ble det imidlertid nødvendig å rehabilitere to av bropilarene og dette arbeidet avslørte at det var nødvendig med en større rehabilitering av hele broen. Dette ble bestemt i 2005 og påbegynt i 2007 med antatt avslutning i 2010. Broen er imidlertid åpen for trafikk under arbeidene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar