tirsdag 3. mai 2011

Arkitekturen i Praha

Noe av det som imponerte meg mest med Praha, var alle de flotte bygningene og de mange ulike stilene som var her. Faktisk var Praha akkurat som en praktisk lærebok i de viktigste arkitektoniske stilene. Tenkte jeg skulle vise litt av mine egne bilder fra turen, samt litt kjennetegn om stilene.

Gotisk stil. (1250-1500) Kjennetegnes bl.a. av spissbue (symboliserer hender av beende mennesker), støttepillarer utenfor bygningen, vertikale linjer (symbol på veien opp, mot himmelen og Gud), bygget av stein og murstein, og dekorasjonselementer som er hugget i steinen. I Praha fant vi denne stilen igjen både i St. Vitus-katedralen, Tyn-kirken og Karlsbroa.


Rennessansestil. (1500-tallet) I motsetning til gotikken forholder ikke denne arkitekturen seg til Gud, men til mennesket. Kjennetegn er luftige og lette byggeverk, fulle av lys. Masse forskjellige gavler, med flotte og gjerne store/overdådige dekorasjoner. Lavere og mer stabile byggverk enn i gotikken.

Barokkstil. (1600-1790) En veldig overpyntet, og overdreven stil (fra barocco = oppblåst). Typiske preg er overdrevne dekorasjoner og ingen jevne flater. Svært mye i Praha er i denne stilen.


Gotiserende barokk. (1677-1723) I tillegg til barokkstilen, finnes det en helt egen stil som er inspirert av gotikken. Denne stilen finnes forøvrig kun i Tsjekkia.

Art Nouveau. (Rundt 1900) Stil inspirert av plantemønster. Kjennetegn er mye ornamentikk, med som sagt planter og blomster, men også menneskelige ansiker.


Alt i alt en spennende by, med mye flott arkitektur. Det er en stor miks av forskjellige stiler, og du ser også mange kontraster mellom disse, noe jeg syns dette bildet symbolisere veldig godt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar